fbpx
0 0 грн.

Мiкрофiбра: опис та характеристика!

 

Прогрес не стоїть на місці. Кожен день кращі уми винаходять нові технології та роблять відкриття у всіх сферах життя. Натуральні тканини є досить дорогими або ж не завжди відповідають підвищеним вимогам сучасного життя. Синтетична промисловість - це не завжди шкода. Вчені змогли розробити волокно, яке володіє підвищеною міцністю і поглинанням вологи. Ім'я йому мікрофібра (мікроволокно).

 

Мікрофібра являє собою вкрай тонкі волокна, які в десятки разів менше людської волосини. Сама приставка цього слова говорить про маленький розмір. У діаметрі волокно становить 0,06 мкм. Безсумнівно, для його виробництва потрібно високотехнологічне обладнання.

 

Країною походження мікроволокна є Японія. Ще в 70-х роках минулого століття вчені освоїли випуск цього матеріалу. Це стало проривом в текстильній промисловості. Завдяки властивостям волокна, його слава швидко поширилася по всьому світу. Обсяги виробництва довелося збільшити у багато разів. Однак, спочатку, вироби з мікроволокна були набагато товщі, ніж зараз. Прорив стався на початку 90-х років, коли вчені зі Швеції зуміли розщепити нитку ще у 8 разів.

 

Основою цієї нитки є поліефір і поліамід. Якщо переглянути волокно при великому збільшенні, можна помітити борозни. Така конструкція добре вбирає вологу і забезпечує найкращі характеристики виробам з мікрофібри. Якість кінцевого продукту з мікрофібри залежить від кількості вузлів і розщеплень в її нитках. Чим їх більше, тим вищі будуть характеристики виробу. Тип розщеплення впливає на кінцеві характеристики. Чим менше товщина сектора, тим більш м'якою і ніжною буде тканина. Взаємодіючи спеціалісти отримують характеристики, які застосовні до конкретного виробу, в залежності від його призначення. Залежно від компонентів, що входять до складу, кінцевого вигляду і спрямованості, виділяють кілька різновидів тканин на основі мікроволокон.

 

full 00006667Діаметр волокон дуже маленький, тому для виготовлення мікрофібри використовується високотехнологічне і високоточне обладнання. Тільки за допомогою нього можна домогтися необхідної товщини нитки. Складові мікроволокна, поліестер і поліамід, заздалегідь підготовляють. Ниткам з поліаміду надають розітнуту форму. Поліестер розплавляють і додають у нього другий необхідний компонент.

 

Тільки після цього складові поміщають в екструдер. Ця машина розм'якшує матеріали і надає їм необхідну форму. Це досягається шляхом продавлювання через спеціальні фільтруючі отвори. Вони дозволяють створити перетин за заздалегідь заданими параметрами. Але на цьому технологія виробництва ще не закінчена. Другим етапом є відділення нитки поліаміду від поліестеру. Для цього на виході нитка охолоджується за допомогою води. Це сприяє створенню великої кількості мікрозазорів, які й забезпечують настільки високі характеристики виробам з мікроволокна.

 

Переваги й недоліки

 

Як і будь-який матеріал мікрофібра має свої переваги і недоліки. Поговоримо про достоїнства це:

 

Хороші вбираючі властивості. Ви можете не турбуватися про те, що, наприклад, під пледом або ковдрою з мікроволокна, ви спітнієте. Навіть влітку ви відчуєте комфорт. Це досягається завдяки великим зазорам між волокнами при їх виготовленні. Здатність пропускати повітря. Вироби з мікрофібри не порушать ваш теплообмін. В одязі із цього матеріалу ваше тіло буде «дихати». Можливість фарбування. Мікрофібра легко піддається фарбуванню, при цьому колір стійко триматиметься на тканині. Це дозволяє створювати яскраві і багатоколірні вироби і тканини з цих волокон. Не линяє. Вироби з мікроволокна не линяють, тому ви можете прати їх навіть з іншими за кольором речами, не побоюючись за неприємні наслідки. Не залишає ворсу. Нитки з мікрофібри в готовому виробі стійко скріплюються один з одним. Ви можете не турбуватися, що кофточка або плед з мікроволокна залишить ворс на інших речах. Простота у догляді. Дозволено виробниками прати вироби в машині, і вони не змінять свого первісного вигляду. Міцність і довговічність. Вироби з мікрофібри довго будуть радувати вас, так як вони не деформуються, не втрачають первісної яскравості і не покриваються катишками.

 

Недоліків небагато, але вони все ж таки присутні:

 

Накопичення статичної електрики. Через це до виробів можуть притягатися ворсинки і пил. Не можна піддавати тепловій обробці. Як наслідок, їх можна прасувати й сушити на батареї. Це може деформувати виріб. Індивідуальна непереносимість. Як і на будь-який інший матеріал, на мікрофібру може бути алергія. Висока ціна. Цей фактор обумовлений дорогим устаткуванням, використовуваним при виробництві волокон.

 

Як видно, хоч є і недоліки, але вони з лишком перекриваються численними достоїнствами. Мікрофібра - синтетичний матеріал, але не потрібно цього боятися.

 

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92