fbpx
0 0 грн.

Розкiшна парча!

 

Що ж за матеріал - парча? Це важка тканина на основі шовку з виконаними на ньому металевими нитками візерунками. В даний час для виконання малюнків використовуються нитки з малим вмістом металів, але так було далеко не завжди.

 

Розкіш, вишуканість, неординарність, багатство - ось те, чим характеризується одна з найкрасивіших тканин у світі, парча. З'явившись в Х столітті нашої ери, вона продовжує хвилювати розуми модниць, і донині, що свідчить про незаміність її у світі моди. Родина дорогої і прекрасної тканини - Китай, країна, яка дала світові основу для парчі - шовк. У міру поширення парчі та зміни технології її виробництва, ціна на цю тканину зменшувалася. Вже в кінці вісімнадцятого століття парча застосовувалася не тільки для виготовлення нарядів для духовенства і знаті, але і при виробництві взуття та жилетів. Пізніше тканину стали використовувати для декорування будинку, наприклад, в якості оббивного матеріалу або завіс.

 

1414668645 dglam-5XX століття внесло свої корективи у виробництво парчі. Нові технології та матеріали допомогли значно спростити і здешевити виробництво. Сучасна парча значно легше по вазі і зручніша в використані, та й вартість її куди менше, ніж у дорогоцінної тканини-попередниці. Тим не менш, сучасні варіанти класичної парчі з боку виглядають не менш шикарно, ніж тканина, яка в минулі часи використовувалася для виготовлення королівських вбрань. Так чи інакше, тканина підкорила світ своєю розкішшю й вишуканістю і зараз налічує кілька видів.

 

Шовкова, класична парча. Буває жакардовою і вишитою. Можна зустріти багато назв-синонімів: алтабас, баберек, брокат, глазет, мор. Є натуральною прохолодною не еластичною тканиною, яка відмінно тримає форму, драпірується і практично не мнеться.

 

Віскозна парча - синтетична не еластична тканина з металевим блиском на основі віскози, може містити вкраплення люрексу. Практично не мнеться, також добре тримає форму, як і традиційна парча.

 

Парча-лайкра - еластична гладка тканина, в якій жорсткість класичної парчі зменшується шляхом додавання еластану - змішана тканина.

 

Крім цих різновидів, можна зустріти парчу з додаванням бавовняних або вовняних ниток, що вказується на ярличку виробу. Зі зміною складу тканини будуть, відповідно, мінятися її властивості.

 

У сучасному світі парчу виробляють в самих різних країнах світу, використовується як машинний спосіб виготовлення, так і ручний. Парча ручної роботи є ексклюзивом, дорогим хітом у світі тканин, який виробляють, в основному, в Китаї та Індії.

 

Правила догляду за парчею

 

З усього вище сказаного випливає, що парча - це не просто тканина, це переплетення різних за властивостями і фактуи ниток, тому догляд потрібен відповідний:

 

Перше, що необхідно зробити - звернути увагу на ярличок виробу, де буде вказано, як і при якій температурі потрібно прати і прасувати виріб. Враховуйте, що багато металевих ниток тьмяніють при попаданні в кислотну, лужну середу або при тепловій обробці. Експериментувати з пранням не потрібно, краще здати виріб в хімчистку, де її піддідуть сухому чищенню. Якщо ж Ви все-таки хочете самостійно доглядати за виробом, періть його вручну або в делікатному режимі. Сушити виріб з парчі треба в природних умовах, уникаючи високих температур. Парча відноситься до тканин, що не мнуться, тому необхідності прасувати її не виникає. Єдине, що можна зробити - випрасувати шви виробу із зворотного боку. Краще при цьому використовувати вологу тканину або пар.

 

 

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92