fbpx
0 0 грн.

Тепла флiсова тканина!

 

Фліс - нетканий м'який ворсистий матеріал синтетичного походження. Склад - поліестерові волокна. Тканина побачила світ ще в 1979 році в лабораторії американської компанії Malden Mills. Фахівці, вони ж розробники, отримали за свій винахід Нобелівську премію в галузі хімії. Спочатку цей матеріал називався Polarfleece.

 

Фліс знаходить в сучасному світі все більшої популярності. Незважаючи на відносну молодість (він був винайдений трохи більше 30 років тому), матеріал швидко знайшов своїх шанувальників і широко застосовується у виробництві одягу та текстилю для дому.

 

Різновидів цієї тканини багато. Вони відрізняються як по щільності, так і за зовнішнім виглядом. Перший показник може варіюватися від 100 до 600 гр / м². Може бути однаковим за зовнішнім виглядом з обох сторін або ж відрізнятися по висоті ворсу і «пухнастості».

 

Спочатку з поліетилентерефталаних волокон виготовляється щільне трикотажне полотно, яке піддається вологій і термічній обробці. Наступним етапом слідує безпосереднє створення флісової тканини. Для цього полотно проходить через апарат, який оснащений валиками з безліччю гачків. Вони витягають нитки волокон на поверхню, не порушуючи цілісності полотна. Виходить начісування з поліестерових волокон з безліччю наповнених повітрям пор.

 

004 14Потім отримана тканинf проходить протівопілингову обробку. Це запобігає появі катишок при використанні виробів. Останнім етапом відбувається обробка флісу спеціальними розчинами. Вони надають тканині особливі властивості, наприклад, водовідштовхувальне або антибактеріальне покриття.

 

Сировина, що використовується для виробництва флісу, повністю синтетичне волокно, як первинне, так і вдруге перероблене (пластикові пляшки, плівка). Природного аналога у флісу немає. У чомусь вироби даного типу прийшли на зміну вовняним, але властивості їх абсолютно унікальні і не ідентичні вовні.

 

Фліс широко застосовується для виготовлення спортивного та дитячого одягу: толстовки, комбінезони, штани, термобілизни, аксесуарів: рукавиці, шапки, шкарпетки, як утеплювач для верхнього одягу: курток, штанів, шапок, а також предметів домашнього текстилю халати, ковдри, покривала.

 

Опис видів тканини

 

Розрізняються за кількома критеріями. За питомій щільності:

 

Мікрофліс - тонка тканина щільністю менш 100 гр / м². З неї зазвичай шиють білизну, домашній одяг;

 

Низької щільності поларфліс - трохи щільніше мікро- (100 гр / м²), використовується для термобілизни, легінсів, тонких толстовок;

 

Середня щільність - найпопулярніший вид щільністю 200 гр / м², використовується в виробництві дитячого одягу, шапок, шарфів, рукавиць, шкарпеток;

 

Щільний (300 гр / м²), даної товщини використовується для дуже теплого одягу, а також для виробництва домашнього текстилю;

 

Надщільний поларфліс (400-600 гр / м²) - використовується для виробництва спеціального (туристичного наприклад) одягу та спорядження.

 

За способом обробки: антипіллингова, антистатична, водовідштовхувальна, протизапалювальна.

 

Обробка полотна різними складами покликана поліпшити експлуатаційні характеристики. Може бути двосторонній і односторонній, способи обробки поєднуються один з одним.

 

За складом: Поларфліс з лайкрою - для підвищення зносостійкості, зі спандексом - для підвищення еластичності, використовуються для виробництва рукавичок, легінсів і так далі. Біполарфліс - двуслойний полар- (верхній шар - вітро- і водозахисний, нижній - зігріваючий). Віндблок - високотехнологічний тип з підвищеними вітрозахисними властивостями, між двома шарами поларфліса низькощільного, розташований мембранний шар.

 

Переваги:

 

Гіпоалергенність. Матеріал не є алергеном і тому чудово підходить для виробництва дитячих виробів (покривал, одягу, іграшок). Антибактеріальність. Фліс - несприятливе середовище для розмноження пилових кліщів, грибків, цвілі та інших мікроорганізмів. У ньому не заводиться моль. Повітропроникність. Структура тканини з безліччю повітряних кишень дозволяє шкірі дихати. Терморегуляція. Здатність підтримувати комфортну для тіла температуру - у виробах неможливо ні замерзнути, ні спітніти. Еластичність. Одяг з флісу не сковує рухи, але добре облягає і зберігає форму, не сідає і не витягується. Зносостійкість. При дотриманні правил догляду фліс здатний служити довго, не втрачаючи своїх властивостей. Мала питома вага - матеріал дуже легкий, практично невагомий. Добре відводить вологу. Полотно не вбирає випаровування тіла, а виводить їх назовні. Володіє теплоізоляційними властивостями навіть у намоклі стані. Це означає, що навіть якщо флісова одяг намокла, вона продовжує зберігати тепло. Не схильний до біологічного руйнування. Дуже швидко сохне, флисовое покривало після прання в пральній машині висохне протягом двох годин. Невисока вартість. Завдяки тому, що винахідники не стали патентувати свій винахід, а також дешевизні самого сировини - це досить демократична тканину. Підвищена тактильна комфортність. Неймовірно м'який, ніжний і приємний на дотик матеріал. У ньому не відчувається «скріпучесть» і «слизькості», притаманної зазвичай синтетичним матеріалам, він не викликає роздратування на шкірі. Надзвичайно простий у догляді. Легко відпирається, не вимагає прасування, швидко сохне.

 

Недоліки теж є:

 

Схильний електризації, легко запалюється, недорогі варіанти швидко скочуються, на поверхні з'являються катишки, і виріб втрачає свої властивості, експлуатаційні характеристики помітно погіршуються.

 

Всі ці недоліки виробники в більшості своїй успішно нейтралізують за допомогою обробки спеціальними вогнетривкими, антіпіллінговимі і антистатичними складами. Незважаючи на те, що всі тканини синтетичного походження і виробляються з одного типу сировини, у виробництві використовуються різні технології і матеріали володіють різними характеристиками.

 

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92