fbpx
0 0 грн.

Джинс, вiн же денiм - що за тканина?

 

Сьогодні джинсові речі є в гардеробі кожної людини. А ще пару століть тому вони вважалися виключно робочим одягом. Як ви і самі здогадалися, мова сьогодні піде про таку тканину як денім. Універсальний і практичний, і вже навряд чи хтось пам'ятає, як він з'явився в світі.

 

Джинсова тканина дуже щільний і жорсткий матеріал, зроблений з бавовни, тому для пошиття одягу використовують денім не в чистому вигляді, а з додаванням волокон лайкри або еластану. Це робиться для комфортної носки речей.

 

Тканина має високу стійкість до зношування і хорошою гігроскопічністю. Джинс з додаванням еластану схильний до сильної усадки, як в ширину, так і в довжину. Щільність використовуваного матеріалу розрізняється залежно від області застосування:

 

Щільність від 6 до 10 унцій застосовують для пошиття легкого одягу, наприклад сорочок.

 

Матеріал в 10-14 унцій використовують при пошитті курток, плащів, головних уборів, брюк.

 

З усього різноманіття оповідань про походження джинсової тканини кожен вибирає вподобаний. Але одне відомо точно, слово денім прийшло до нас з французького міста Німа, де колись виготовляли тканину для вітрил кораблів.

 

Першими, хто придумав шити з деніму одяг, були Лівай Страус і Джейкоб Девіс. Вони в 1873 році отримали патент на пошиття робочого одягу з мідною фурнітурою. Перевагу цієї тканини віддавали лише за одним принципом: вона була міцною і довговічною.

 

21На той момент штани з джинсової тканини були єдиним, що шили, застосовуючи цей матеріал. Слід зазначити, що тоді колір джинсів був коричневим. Забарвлювати вироби в синій стали трохи пізніше.

 

Пік популярності деніму припав на 30-ті роки ХIX століття. Саме тоді стали показувати ковбойські вестерни, персонажі яких красувалися в одязі із цього матеріалу, що вважався до цього придатним лише для пошиття роби. З тих пір матеріал джинс, зокрема, пошиті з нього штани - джинси стали символом брутального і сильного чоловіка.

 

Складається матеріал з пофарбованих бавовняних ниток і нефарбованих, їх називають «уткИ». Нитки з кольором є основою тканини, і тому ми бачимо їх з лицьового боку виробу. Уточні нитки завжди залишаються з вивороту. Зазвичай співвідношення ниток становить три до одного.

 

Також при виробництві джинсової тканини найчастіше можуть використовувати селвідж. Це тканина, яка має в основі кольорову нитку, вплетену в безбарвну облямівку. Така технологія не дозволяє матеріалу розплітатися. У багатьох випадках колір нитки є відмінною рисою деяких марок.

 

Природний барвник, в який фарбують денім, це «індіго». Він має насичений синій колір. Останнім часом для його виготовлення використовують нерівномірну бавовняну тканину, яка дає можливість створювати горизонтальні і вертикальні смуги в малюнку матеріалу.

 

Процес виробництва джинс від збору бавовни до поставки в магазин

 

Існує кілька видів джинсової тканини:

 

Ламана саржа. У неї незвичайне плетіння, яке має вигляд «ялинки».

 

Джин. Тканина складається з бавовни і повністю пофарбована одним кольором.

 

Шамрила. Найлегший вид деніму. З нього шиють сорочки, сарафани.

 

Стрейч. До його складу доданий еластан.

 

Екрю. Цей матеріал має натуральний колір бавовни і не піддається фарбуванню.

 

Особливості використання

 

Якщо так можна сказати про тканину, то денім дуже вимогливий у догляді матеріал. Особливо темного кольору. Основне правило, яке діє на всі джинсові вироби: їх ніколи не можна здавати в хімчистку. Недотримання цього правила призведе до дуже сильної усадки речі через взаємодію тканини з хімічними речовинами.

 

У силу особливості матеріалу вироби все одно після прання сядуть, але якщо вас це не влаштовує, то, поки речі мокрі, надайте їм форму руками, трохи розтягнувши, і залиште сохнути в такому вигляді.

 

У 80-і діяв цілий кодекс прання джинсового одягу. У ньому говорилося, що речі необхідно прати на собі, господарським милом і холодною водою. Сушити рекомендували так саме, для того щоб надалі вироби приймали форму по фігурі.

 

Вимоги до прання теж досить суворі:

 

Обов'язково перед пранням застібайте всі замки, блискавки і гудзики.

 

Одяг необхідно вивернути навиворіт.

 

Не періть порошками, які містять відбілювач. Для темного джинса краще придбати спеціальний кондиціонер.

 

Періть окремо від інших речей.

 

По можливості періть вручну, якщо це неможливо, тоді в машині на щадному режимі.

 

Краще не викручувати джинсові вироби, а дати воді стекти самостійно.

 

Речі з деніму краще не гладити, але якщо ви все ж таки зважитеся, то краще гладити їх злегка вологими, так вони стануть більш м'якими. А також не загладжуєте стрілки, вони вицвітуть і втратять первісний колір.

 

На сьогоднішній день, як і багато років тому, слово денім асоціюється у нас тільки з джинсами, але це не так. Цю тканину застосовують для пошиття штанів, спідниць, курток, панам, бейсболок, взуття, сумок, а також в якості декору для меблів.

 

Денім - це особлива тканина і тому, купуючи будь-який виріб з цього матеріалу, не женіться за брендом. Найголовніше в джинсовому одязі - це якість використовуваного матеріалу. Якщо ви навчитеся визначати якісну тканину і відрізняти її від підробки, то вам буде простіше зорієнтуватися у виборі виробу.

 

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92