fbpx
0 0 грн.

Вибираємо келихи для вина

Більшості  клієнтам все ще важко визначити правильні і відповідні види келихів для різних видів напоїв. Є багато типів - для вина, ігристих вин, коньяку, віскі і т. д., Тому вибір правильного келиха, іноді може бути трохи складним. Проте ви повинні подавати напій у правильному посуді, щоб насолоджуватися його ароматом і смаком повністю. У цій статті ми опишемо вам види і характеристики келихів для вина та ігристих вин.

Ретельний вибір келиха так само важливий, як і саме вино, яке буде його наповнювати. Розроблені для підвищення аромату і смаку, кожен з них, має, певну роль в залежності від того, для якого вина вони призначені. «Один келих не ідеальний для всіх видів напою; букет і смак вина залежать від форми келиха, з якого його вживають », - повідомляють експерти з виробництва скляного посуду.

Вино буде відображати абсолютно різні характеристики при подачі в різних келихах. Ці відмінності можуть бути настільки великі, що, коли одне і теж вино подається у різних келихах, навіть найдосвідченіші дегустатори можуть подумати що це два різних сорти.

schott zwiesel pure stemware collection 1 oПри розборі різних видів келихів, важливо відзначити наступні елементи: ободок, чаша, ніжка і підставка:

Підставка - завдяки їй, келих рівно стоїть на поверхні.

Ніжка - дозволяє тримати келих,  не зігріваючи вино теплом ваших рук і не створюючи плям на чаші, які будуть відволікати від візуальної насолоди вашим вином.

Чаша - у неї безліч цілей. Чаші всіх келихів звужені до гори, ця форма дозволяє направити аромат вина правильним чином по відношенню до вашого рота і носа.

Чаша для червоного вина, буде більш широкою до верху, щоб дозволити йому дихати, в той час як келихи для білих вин мають більш вузьку чашу. Келихи для шампанського, в більшості своїй, більше завужені до верху, що дозволяє зберегти насиченість вина.

Ободок - чим тоншьший край, тим меньше скло відволікає від вина, коли ви робите ковток; у хорошого келиха буде «розрізаний» ободок, який буде гладким на дотик, і не буде перешкоджати вину, коли воно витікає зі скла. У менш дорогого скляного посуду може бути окантований грубий ободок, який буде перешкоджати сприйняттю смаку і аромату вина.

Колір - кращі келихи для вина є кришталево чистими, щоб показати красу і тонкість напою. Кольорові келихи і декоративні акценти можуть мати гарний зовнішній вигляд, однак, якщо ви хочете насолодитися видом самого вина, прозорий келих - це те, що вам потрібно.

Кришталь проти скла: як вибрати?

Винні келихи, як правило, зроблені зі скла або кришталю - але в чому різниця? Весь кришталь - це скло, але не все скло кришталь. Загалом, саме вміст свинцю в склі є основним визначальним фактором в класифікації чогось, як скла або кришталю. Присутність свинцю пом'якшує скло в кришталі, тому його легше вирізати і вигравіювати. Кришталь збільшує вагу скла і змушує його грати світлом; традиційне скло, з іншого боку, легше за вагою, ніж кришталь, і світло не буде грати через нього.

Вважається, що високоякісні кришталеві келихи забезпечують кращу дегустацію вин, але їх висока вартість часто заважає багатьом при покупці. Вони також дуже тендітні, тому ви зіткнетеся з більш високою вартістю заміни.

bokal bordoЧервоне вино

Червоні вина виготовлені з «чорного» (червоного кольору) винограду, бродіння відбувається зі шкіркою, яка надає вину насичений червоний колір.

Червоні вина, як правило, мають більш міцний смак і добре поєднуються з червоним м'ясом (яловичина, баранина), стравами з макаронів і т. д. Їх зазвичай подають трохи нижче кімнатної температури.

Келихи для червоного вина

Червоні вина найкраще подавати у великих келихах для вина. Чаші цих склянок будуть повніші та кругліші з великим діаметром отвору, щоб ви могли відчути як розкривається аромат. Є два традиційних види келихів - бордо, який призначений для витриманих вин, і бургундський келих для легких сортів.

bokal dlya belogo vinaБіле вино

Білі вина з «чорного» (червоного) або «білого» (зеленого) винограду, ферментують без шкірки і часто поєднуються з цитрусовими і пряними ароматами.

Біле вино зазвичай подається холодним, з більш легкими продуктами, такими як домашня птиця і риба.

Келих для білого вина

Ці келихи мають чашу U форми, що дозволяє випустити аромат і підтримувати прохолодну температуру. Ці келихи також мають два види - для молодих сортів більш відкрита верхня частина, а для витриманого вина використовується високий і вузький келих.

Рожеве вино

Рожевий колір виходить з того факту, що виноградна шкірка включена тільки в перші кілька годин процесу ферментації, а іноді через те, що вино є суміш червоних і білих вин. Більшість рожевих вин - напівсолодкі, особливо в США, але деякі з кращих європейських сортів можуть бути сухими.

Келихи для рожевого вина

Два види келихів широко використовуються для вживання рожевого вина - коротка ніжка з конусною чашею, а також, коротка ніжка і злегка роздута чаша. Оскільки ці вина досить схожі в процесі ферментації на білі, використання келиха для білого вина, теж вважається прийнятним.

bokal dlya shampanskogoІгристе вино

Ігристе вино, або шампанське, додає натяк на розкіш, крізь шипучу / бульбашкову текстуру. «Іскрами» в ігристому вині є бульбашки вуглекислого газу, що є природним побічним продуктом процесу ферментації.

Келих для ігристого вина

Вузькі і витягнуті келихи, які дозволяють зберегти бульбашки і аромат напою.

Десертне вино і кріплені вина

Десертні вина - солодкі вина, їх зазвичай подають з десертом. Оскільки існує багато видів десертного вина, правило для вибору вина полягає в тому, що воно повинно бути солодше, ніж десерт.

Келихи для десертного і кріпленого вина

Для десертного або кріпленого вина використовують келихи з маленьким об'ємом чаші, щоб направити вино до задньої частини рота, позбавляючи роботи рецептори, які відповідають за сприйняття солодкого. Десертні вина зазвичай мають більш високий вміст алкоголю, тому келихи з маленькими чашами ідеально підходять для невеликої кількості порцій.

Універсальні келихи для вина

Якщо ви хочете заощадити і придбати келихи, які підійдуть для різних видів вина, то це саме те що вам потрібно. Форма чаші знаходиться між келихами для червоного і білого вина. Такі келихи мають більш низьку вартість і здатні підхоплювати звучання і білого, і червоного, і навіть ігристого вина.

Келихи є головним елементом сервіровки, але аксесуари також можуть допомогти вам в прикрасі столу. Уявіть свої келихи і пляшку в відрі з льодом, щоб ваші напої були холодні на столі або використовуйте рушник для пляшки. Ви можете знайти стильний і практичний посуд, включаючи келихи, склянки, кувшини та багато інших видів скляного посуду в інтернет-магазині «Next-buy». Вибирайте певні види келихів або відмінні набори в різних стилях і розмірах, для вина, води, коктейлів, спиртних напоїв або шампанського. Крім класичних келихів або келихів з сучасними колірними акцентами, асортимент скляного посуду в інтернет-магазині «Next-buy» також включає в себе різні чашки, десертні страви, цукерниці, набори посуду, форми для запікання і багато іншого.

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92