Основний мінус домашній кулінарії - необхідність регулярно мити плиту, духовку і витяжку. Плиту і духовку - відразу після готування, витяжку - раз на два-три тижні. І якщо з тим, щоб відмити поверхню плити або варильної поверхні, особливих труднощів, як правило, не виникає, то з духовкою і витяжкою справи йдуть не так просто.
Забруднення духовки
Велика частка стійких забруднень, що накопичуються на стінках і дні духовки, припадає на пригорілі масла і жири. З додатковими циклами термообробки вони «прикипають» до поверхні все сильніше, а шар осівший на внутрішній поверхні жирів стає все товще. Оптимальний спосіб боротьби з ними - мити духовку якомога частіше. У цьому випадку жир, що осів на робочих поверхнях духовки, буде віддалятися з мінімальними фізичними зусиллями, що багаторазово знижує ризик випадкового пошкодження емалі при чищення.
Чим мити духовку
До активних речовин, якими духовку мити не можна, відносяться всі види миючих паст і засобів з абразивними складовими, які зскрібають бруд з поверхні, що очищається. Вони дряпають поверхневий шар будь-якого матеріалу - неважливо, чи йде мова про емалі, полірованомий алюмініїй або загартоване скло. З тієї ж причини не варто використовувати металеві мочалки, навіть відносно м'які.
Оптимально застосовувати спеціальні хімічні засоби чищення поверхні від стійких жирових і масляних забруднень. Увага: більшу частину цих засобів можна застосовувати тільки на остившіх поверхнях! Наслідки неправильного застосування можуть бути різними: від мікротріщин на емалі до виділення їдких парів.
Краще всього, якщо застосовуваний очищувач буде відноситись до екологічно чистих засобів. У їх сучасному варіанті часто застосовується масло лимона або грейпфрута. Такий очисник ефективно розм'якшить або розчинить навіть старі забруднення, але в той же час не заподіє шкоди вашому здоров'ю. Подібні засоби можна сміливо використовувати для чищення поверхонь, що безпосередньо контактують з продуктами харчування.
З іншого боку, якщо застосовувати засоби строго по інструкції, то використання «неекологічної» хімії також нічим не загрожує. Найбільш часто в подібних очищувальних засобах використовується гідроксид натрію (каустична сода), що є вельми їдким лугом. Каустична сода роз'їдає всі види побутових жирів, але після її використання потрібно ретельно промити духовку гарячою водою. Бажано - кілька разів.
Застосування засобів хімічного очищення духовки є дуже простою справою. Очищувач наноситься на забруднену поверхню і залишається там на деякий час. Після цього розм'якшити жир і застарілі забруднення легко змиваються м'якою мокрою ганчіркою.
Листи і елементи гриля, які використовувалися під час запікання, найкраще відразу ж, поки вони не охололи, замочити в теплій воді з дещицею миючого засобу. Після того, як вони відмокнуть, відмити їх від пригорілих масел і жирів буде набагато простіше.
Профілактика забруднення духовки
Основна складність з чищенням духовки полягає в тому, що її доводиться чистити не зовні, а зсередини. Це є досить незручним моментом (виняток - дверцята духовки, що відкривається назовні). Оскільки «попередити легше, ніж лікувати», пропонуємо вам нескладні способи профілактики забруднень.
Найпростіший спосіб заздалегідь полегшити чищення духовки, що зводить до мінімуму зусилля з підтримання її в чистому вигляді - це придбання техніки з функцією «самоочищення».
Якщо ж ви придбали бюджетну модель без «самоочисних» наворотів, то можете скористатися найбільш простими, «домашніми» методами профілактики забруднень.
Найпростіший і досить дієвий - це запобігання розбризкування жирів на стінки і підлогу духовки за допомогою листів харчової фольги або пергаменту. Ними потрібно, по мірі можливості, прикривати страви, що готуються. Приміром, пиріг цілком припустимо накрити пергаментом, а м'ясо можна «ізолювати» від стінок духовки листом фольги.
Забруднення витяжки
Основна частина забруднень витяжки складається з мікрокрапель жиру і масел, які «підхоплюються» повітряним потоком, створюваним приладом. Менша їх частина залишається на зовнішній поверхні витяжки. Велика - осідає щільним шаром на матеріалі фільтрувального елемента.
Зовнішня поверхня витяжки обробляється аналогічно внутрішнім поверхням духовки. Тут також вкрай небажано використовувати засоби з абразивами, дряпаючими поверхню. Найкраще для видалення жирових відкладень використовувати хімічні засоби, які застосовуються і для очищення духовок. Підбираються і застосовуються вони за тими ж критеріями. Основна відмінність тут полягає в необхідності очищати знімні фільтрувальні елементи витяжки.
У сучасних витяжок найбільш часто зустрічаються жирові фільтри двох видів: довговічні алюмінієві (в дорогих витяжках - нержавіючі) і одноразові акрилові. З урахуванням того, що акрилові фільтри чищенні не підлягають і через певний час просто викидаються, проблема мийки стосується тільки металевих фільтрувальних елементів.
Мити фільтри необхідно не «коли заманеться», а регулярно. Якщо цього не робити, то застигаючі на них протягом тривалого часу жирові відкладення не просто забруднять фільтр, а й почнуть створювати непотрібне навантаження на мотор витяжки через погане пропускання повітря.
Найбільш простий, але досить ефективний спосіб очищення жирового фільтра витяжки - завантажити його в мийну машину.
Якщо використання мийної машини неможливо, жировий фільтр витяжки доведеться мити вручну. Для початку його потрібно замочити на пару-трійку годин у теплій воді з невеликою кількістю очищаючого засобу для видалення жиру (якщо фільтр дуже брудний - то на ніч). Для замочування краще брати не емальовану, а пластикову ємність.
Жировий шар на фільтрі після замочування повинен як мінімум розм'якшитися. Після цього фільтрувальний елемент у більшості випадків легко очищається звичайною щіткою.
Якщо ж залишки жирового нальоту тримаються міцно, то доведеться вдатися до більш радикального способу: змочити фільтр нерозбавленим миючим засобом і залишити так на кілька хвилин, після чого добре промити теплою водою. Це повинно не тільки розм'якшити, а навіть частково розчинити найстійкіші жирові забруднення.