fbpx
0 0 грн.

Чеський кришталь!

 

Сьогодні богемське скло - одна з візитних карток Чехії в світі. Богемське скло або як його ще називають чеський кришталь, у наш час користується великим попитом і популярністю. Купуючи вироби з богемського скла, ми навіть не замислюємося яка багата історія цього матеріалу даруючого нам естетичне задоволення своїм дизайном і надаючи нашому столу розкішний вигляд.

 

Скляне виробництво в Чехії по праву, вважається найстарішим в країнах Центральної Європи. Вироби, виготовлені з богемського скла - кришталеві келихи, вази, настільні лампи, люстри - зможуть зайняти своє королівське місце у вашому інтер'єрі, об'єднавши в собі бездоганний стиль, високі якісні характеристики і найсучасніший дизайн. Богемія, це однин з трьох історичних центрів на території Чехії. У XVI столітті в Богемії відроджується технологія різьби по склу, відома ще в Стародавньому Римі. Спочатку цією технікою користувалися для прикраси гірського кришталю. Різних кубків келихів, і тільки потім стали прикрашати інші вироби зі скла. Головна відмінність Чехії, була в тому, що скляні вироби, які виготовлялися тут, були не тільки предметами розкішної прикраси будинків, вони також були доступними для простих людей.

 

full bohemia-sandra-250ml-b40728-3Вперше богемське скло було згадано в літописах в 1162 році. Перші цеи склодувів з'являються в кінці XIII століття в населених пунктах де були ліси і дешеве дерево. У середні століття богемське скло славилося своєю якістю і продавалося у Франції, Фландрії, Саксонії. Основним конкурентом Богемії на ринку скляних виробів була Венеція. У XVII столітті Венеція почала здавати свої позиції на ринку скла та скляних виробів, що дозволило чеським виробникам швидко захопити провідні позиції на ринку скла в Європі і розширити виробництво. У XVIII столітті Йозефом Пальме була винайдена кришталева люстра, що послужило новим поштовхом розвитку скляного виробництва на цих землях.

 

Чим же відрізняється кришталь від звичайного скла? Головною відмінною складовою, є заміна окису кальцію в звичайному склі, окисом свинцю - в кришталі. Кришталь виходить дуже м'яким, плавким матеріалом, звичайно внаслідок присутності свинцю - важким, його зовнішній вигляд відрізняється своєю блискучою поверхнею, світлові промені розпускаються на окремі пучки-промінчики, майже всіх кольорів веселки потрапляючи на його поверхню, при цьому захоплюючи всіх своєю неповторною грою світла.

 

Сьогодні виробництво богемського скла, удосконалюється, і його поділяють на два підтипи: богемський кришталь і розписне скло з гладкою поверхнею. Залежно від виду подальшої обробки, розрізняють скло шліфоване, з розписом і гравіюванням.

 

У чому ж секрет краси богемського скла?

 

Головне, це властивості скляної маси, яка в процесі охолодження стає блискучою, твердою і прозорою немов сльоза. Подальший лоск виробу надають талановиті руки майстрів різьбярів, шліфувальників, завдяки роботі яких скло стає іскристе, подібно алмазу. І сьогодні багатовікові традиції використовуються при сучасному виробництві, кришталь шліфується ручним чином. Залежно від вмісту окису свинцю, сьогодні в процесі виготовлення богемського скла виділяють три групи кришталевих виробів: преміум-клас - від 33%, стандарт - до 30%, традіціональное скло до 24%.

 

Звичайно, як і з муранским склом, тут також багато підробок. Перевірити справжність богемського скла можна досить просто, для цього злегка змочивши пальчик, проводять по краю келиха. Ні, появи джина ми не чекаємо, тим більше виконання своїх бажань, хоча ми можемо дізнатися тільки відповідь, в разі достовірності богемського скла, воно проспіває в буквальному сенсі вам про це, підробка сором'язливо мовчить.

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92