fbpx
0 0 грн.

Нiжна тканина - батист!

 

Легкий, гладкий, ніжний, натуральний, щільний - це все про характеристики батисту. Ця тканина являє собою щільне переплетення з тонкої нитки ручного прядіння натурального або хімічного походження. Цей матеріал використовується в пошитті одягу, аксесуарів, постільних речей, тюлю і декоративних предметів інтер'єру.

 

Історія батисту почалася в 18 столітті в Індії. Матеріал ввозився невеликими партіями в Європу і цінувався дуже дорого. Але масове виробництво цього виду текстилю почалося у Фландрії. Ткач Батист Камбре першим освоїв технологію виготовлення даного матеріалу. Синонімом до слова «батист» є «кембрік», що походить від прізвища майстра. Спочатку ця тканина являла собою вибілене або фарбоване однотонне лляне полотно.

 

Орнаменти і малюнки на батисті навчилися робити пізніше, що і стало надавати тканини схожість з батиком. У 19 столітті майстри ткацтва освоїли технологію виготовлення вовняного і шовкового батисту. У минулому сторіччі виробництво вовняного і льняного кембрика знизилося, оскільки промисловість стала випускати більше хімічних тканин з характеристиками, подібними батисту, але за більш доступною ціною. Виробництво матеріалу цього виду - справа дорога, оскільки для вирощування льону необхідні спеціальні умови. У наш час натуральний батист імпортується з країн Європи, тому і вартість його велика. Сьогодні найпопулярнішими виробниками батисту є Франція, Бельгія та Італія. Кембрік може бути декількох видів: бавовняним, лляним, синтетичним.

 

Батист, точно так само, як і батик, відноситься до групи делікатних тканин. Волокна цього матеріалу відрізняються особливою рівномірною структурою, що робить полотно тонким і гладким. Ще одна перевага текстилю цього виду в тому, що при всій його легкості і невагомості, він залишається досить щільним. Даний вид текстилю має ряд позитивних властивостей: виробляється з натуральної сирови

 ни, є екологічним матеріалом, не викликає алергічних проявів, легко пропускає через себе повітря і вологу, в жаркий день створює відчуття прохолоди і освіжає тіло, приємний на дотик, не дратує шкірні покриви тіла, вироби з батисту добре зберігають свою форму, легко крояться і шиються, у догляді невибагливий: легко переться, не линяє, швидко висихає і практично не мнеться.

 

full fc922a58171885c807bb5ea6a84960e5

Батист виготовляють з гладкої і ультратонкої гребінної пряжі, її структура повинна бути однаковою по товщині основи і по утку. Такими характеристиками володіє не кожне волокно, ідеальним для виробництва кембрика є бавовна єгипетська або перуанська.

 

Сучасна промисловість випускає батист декількох видів. Найпопулярнішими є вибілений і гладкофарбований кембрік. Полотно тканини, відповідно, освітлюють або фарбують.

 

Мерсерізованний батист - матеріал з поліпшеними якісними характеристиками. Тканину піддають короткочасній обробці розчином концентрованого їдкого натру, потім промивають у гарячій і холодній воді. Мерсеризація надає кембрику велику міцність і гігроскопічність, шовковистість і блиск, зміцнює зносостійкість і яскравість кольору.

 

Набивний батист - це ще один різновид розглянутого матеріалу. На полотно наноситься вишивка або вибиваються візерунки. З батисту виготовляють речі різноманітного призначення: постільна білизна, носові хусточки, серветки, скатертини, чохли на меблі, нижня білизна, жіночий та дитячий одяг, весільні сукні та аксесуари, жіночі аксесуари, декоративні предмети інтер'єру. Сьогодні кембрік став користуватися популярністю в таких видах рукоділля, як квілінг, скрапбукінг, текстильна аплікація, печворк.

 

Структура батисту дуже тонка, тому при недотриманні правил експлуатації і догляду за ним, може проявитись його низька зносостійкість. Правила догляду за батистом, не відрізняються від правил догляду за іншими делікатними тканинами:

 

Прання ручне або в «делікатному режимі» при машинному пранні; Віджим вручну або на машенке, не більше ніж на 400 оборотах; Прання окремо від речей зшитих їх інших матеріалів; Сушка в затіненому місці, захист від прямого попадання променів сонця; Гладити в делікатному режимі «льон», «хлопок» із застосуванням прокладки з марлі або тонкої бавовняної тканини; Застосування відбілювачів і плямовивідників тільки для делікатних тканин; Ремонт виробів з батисту виконувати голкою та нитками мінімальної товщини;

 

При виконанні цих нескладних правил, виріб з батисту прослужить довгі роки, а її зовнішній вигляд буде залишатися таким же ошатним і красивим, як і в день покупки.

 

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92