fbpx
0 0 грн.

Як правильно обрати термос!

 

Історія термоса бере свій початок від 1892. У той час фізик Джеймс Дьюар з Шотландії винайшов інноваційний прилад для розріджених газів. Це була скляна колба з штучно створеним вакуумом, завдяки якому температура в ній практично не залежала від зовнішніх чинників, так як відсутній провідник тепла. Але Дьюар тоді не побачив у цьому свому винаході комерційної вигоди і використовував його для постановки дослідів, в наукових цілях. Але дещо пізніше, в 1904 році, ідею шотландського фізика підхопив Рейнольд Бургер - учень Дьюара, який побачив у цій колбі прибуткові перспективи. З тих пір пройшло більше ста років, але термос практично не змінився за своєю суттю. Зате збільшився асортимент, широко масштабність якого і розкид цін не рідко вводять покупця в замішання. У даній статті ми постараємося розібратися в основних питаннях, які зазвичай виникають при виборі термоса.

 

full wb-9408У перші десятиліття свого існування, колби для термосів виготовлялися тільки зі скла. Сучасні ж моделі мають як скляні, так і металеві колби. Скло дещо краще утримує тепло, але все-таки рекомендується вибирати колбу з нержавіючої сталі. Адже самі по собі колби працюють майже однаково, оскільки температура утримується, здебільшого, вакуумом між колбою і корпусом термоса, тому, варто звертати особливу увагу на відстань між стінками: чим вона більша - тим краще. Та й по міцності скло не зрівняється з металом. Металевий термос можна запросто кинути в багажник машини або рюкзак, не боячись його розбити. Ще однією перевагою колби з нержавійки є кришка, яка, на відміну від пробки-затички у скляної колби, закручується, що практично повністю перешкоджає виливанню рідини при перевертанні термоса.

 

Перед покупкою термоса необхідно визначитися з метою його подальшого використання. Для заварювання трав цілком достатньо недорогого термоса в пластиковому корпусі. Але для довготривалих пікніків, походів краще вибрати дорожчу і міцну модель з металу.

 

Чай і кава: Термоси для напоїв виділяються своїм вузьким горлечком, завдяки якому менше віддається тепло. Тут не принципово, чим заповнювати термос - гарячим чаєм або холодним морсом - він збереже первозданну температуру протягом декількох годин. Такі термоси поділяються на два види. Одні подорожче - з кнопкою на кришці, натиснувши на яку, можна відразу вилити вміст; інші дешевші - з кришкою, що відкручується. Зустрічаються і моделі, які забезпечені трубочкою. Натискаєш кнопку - з'являється трубочка. Це особливо стане в нагоді для батьків, так як в цьому термосі можна носити чай або сік в школу, не боячись, що дитина випадково обіллється.

 

Помпа: Помпові термоси так само призначені для рідин. Але, завдяки своєму пристрою, немає необхідності відгвинчувати кришку і піднімати термос. Досить просто піднести стакан або кухоль під носик, натиснути на спеціальний важіль, і напій наллється сам. У таких моделях навіть зустрічається підставка під чашку. Помпові термоси найкраще використовувати вдома, так як вони стаціонарні і, як правило, мають великий обсяг.

 

Тверда їжа: Термоси для схоронності твердої їжі мають велику горловину, для більш зручного закладання їжі. Крім цього, в комплекті до них йдуть спеціальні герметичні контейнери, в які можна покласти одночасно як перше, так і друге, і навіть треті страви. Це відмінні вибір для походів і виїзної роботи. Пам'ятайте, що для кращого збереження тепла цей термос потрібно заповнювати повністю, адже чим більше залишиться вільного місця, тим швидше охолоне їжа.

 

Універсал: Універсальний термос підходить для будь-якої їжі - чай, компоти, супи, другі страви. Цей термос має особливий пристрій горловини: велика кришка - для великої і середньої їжі, маленька кришка - для напоїв. У комплекті до універсального термосу часто йде зручне ситечко для заварювання чаю.

 

Плаваючий: Для любителів риболовлі або тих, хто займається водними видами спорту, відмінно підійде непотопаючий термос. Він влаштований таким чином, щоб, навіть будучи наповненим під зав'язку, не піде на дно.

 

full kh-0607Перед покупкою термос бажано гарненько розглянути. Для початку слід відкрити кришку: якщо відчувається неприємний запах - це означає, що у виробництві термоса використовувалися неякісні матеріали. Після цього перевірте, наскільки добре закріплена колба в корпус - потрясіть термос. Хороші моделі володіють гумовими амортизаторами всередині, тому колба в таких термосах стійка. Потім оцініть герметичність пробки - кільце ущільнювача між пробкою і горловиною колби термоса має бути підігнано ідеально. Обов'язково подивіться, для яких продуктів призначена конкретна модель для гарячих або холодних, і як довго вона може зберігати первинну температуру. Але тут слід пам'ятати, що якщо навіть на упаковці написано «24 години», то це не говорить про те, що рівно добу термос буде тримати вихідну температуру. У кожного виробника в даному випадку своє поняття температури, тому перед покупкою уточнюйте подібні питання або в інструкції, або у продавця. Купивши термос, перевірте його: залийте окріп всередину і помацайте корпус через 10 хвилин. Якщо температура корпусу практично не змінилася - це означає, що термос хороший, він не пропускає тепло.

 

Намагайтеся не заливати в термос газовану воду, розпечене масло або розсоли. Не залишайте напій в термосі більш ніж на два дні. Порожній термос закриваються не щільно, щоб у ньому не з'явилися неприємні запахи. Після використання промийте термос гарячою мильною водою, використовуючи йоржик. Якщо плями погано відмиваються, тоді наповніть термос гарячою водою, додайте туди трохи миючого засобу для посуду і залиште на кілька годин. Якщо в термосі з'явився неприємний запах - покладіть в колбу 3-4 столових ложки соди, заповніть окропом і залиште на 30-40 хвилин.

 

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92