fbpx
0 0 грн.

Хай-тек!

 

Хай-тек (англ. Hi-tech, від high technology - високі технології) - стиль в архітектурі і дизайні, що зародився в надрах постмодерністської архітектури в 1970-х і знайшов широке застосування в 1980-х.


            Хай-тек - художнє осмислення високих технологій. Інтер'єр високих технологій. Стиль пропагує естетику матеріалу. Це стиль кінця ХХ століття, основними рисами якого є максимально функціональне використання простору і стриманий декор. Стилю характерні стрімкі, прямі лінії, велика кількість скляних і металевих деталей. Хай-тек можна віднести до ультрасучасних стилів, в ньому застосовуються конструкції, властиві промисловим будівлям. Широко використовуються мобільні перегородки, здатні замикатися і розкриватися, що дозволяє міняти планування. Технологічний дизайн скрізь: стелі, стіни, підлоги, сходи, вікна, двері.


          Зрозуміло, стиль хай-тек підходить в основному для великих приміщень, розділених на функціональні зони за допомогою перегородок та дверей з небиткого скла. Прозорі двері-купе в алюмінієвій рамі не тільки писк моди, але і одночасно з цим річ​​ зручна і функціональна, оскільки дозволяє економити простір.


            Хай-тек відносять до ультрасучасних стилів. Він народився в революційні 60-ті минулого століття, дизайнерів того часу надихнули на подвиги представники архітектурних течій 20-30-х років, особливо конструктивісти. Стиль виник з дизайну промислових приміщень, де всі елементи обстановки підкоряються функціональному призначенню, і спочатку являв собою скоріше підхід до архітектури, ніж особливий стиль. Елементи індустріальної естетики перейшли в житлове приміщення, де отримали подальший розвиток: вийшла суміш високих технологій та конструктивізму.

 

image

              Хай-тек вже з 1980-х рр. висловлював престижність (всі будівлі хай-тек дуже дорогі), Дженкс називає їх «банківськими соборами», можна навіть говорити про те, що сучасний хай-тек формує імідж найбільших комерційних фірм. У Лондоні архітектурні дебати навколо хай-тека вщухли, а найбільш яскраві його представники визнані і користуються повагою.

 

            Починаючи з 1990-х рр. хай-тек все частіше намагається з'єднатися з природою, не сперечатися з нею, але увійти в діалог. Таким чином, поступово хай-тек переростає в біо-тек та еко-тек (особливо це помітно в роботах архітекторів батьківщини хай-тека - Англії та італійця Р. Піано).


           Хай-тек (hi tech) в даний час популярний як ніколи. Тому придбати різні предмети інтер'єру в цьому стилі не складе особливих труднощів - багато дизайнерів пропагують хай-тек, привносячи його елементи в обстановку і декор.


            Стиль «хай-тек» дуже популярний зараз серед людей, молодих душею. Для нього характерне використання в обробці найсучасніших матеріалів, меблі при максимальній функціональності, як правило, мають екстравагантну, нетрадиційну форму. Добре в такому інтер'єрі виглядає і побутова електроніка, оформлена за оригінальними авторськими проектами найкращих світових дизайнерів. Стиль і теорія проектування, засновані на застосуванні останніх досягнень техніки.


            Відмінною особливістю є наявність виступаючих елементів конструкцій і інженерного обладнання. Хромовані труби, металеві поверхні, відполіровані перемички з'єднань.У
сі атрибути затребувані в інтер'єрі "високих технологій".


            Для інтер'єру в стилі хай-тек (hi tech) ідеальними є м'які меблі, що відрізняються простотою геометричних форм. Забудьте про строкаті кольори: тут доречна тільки однотонна оббивка. До речі, ефект «яскравої плями» найпростіше створити за допомогою дивана, наприклад, радикально червоного або синього кольору. Він значно пожвавить картину. Головне, не захоплюватися і пам'ятати правило: в хайтековських інтер'єрах яскрава пляма може бути тільки одна. Любителям експериментів радимо придбати диван-трансформер, що складається з модулів, що дозволяють міняти його форму.


            Кожний стілець, який змінює забарвлення в момент дотику до нього, його побратим з кольорового прозорого пластику або така ж прозора шафа, безсоромно виставляє свій вміст на загальний огляд - будь-яка авторська штучка, придбана вами, прослужить набагато довше, ніж предмет масового виробництва. Навіть незважаючи на те, що меблі в стилі хай-тек доволі швидко застаріває.


            Кращий одяг для вікон в стилі хай-тек (hi tech) - вертикальні або горизонтальні жалюзі. Але якщо ви не хочете, щоб ваше житло нагадувало офіс, додайте до них штори: неодмінно однотонні, неяскраві, що не дуже тонкі і не дуже щільні. Звичайно, можна обмежитися тільки ними, але за умови, якщо всі перераховані вище вимоги дотримані. Поєднання: тюлеві фіранки плюс непрозорі гардини тут недоречно.


            Гладкі світлі однотонні стіни - обов'язкова ознака легкого хайтековські інтер'єру. Найбільш відповідні кольори: білий, світло-сірий, бежевий і пісочний. Професіонали радять відмовитися від шпалер і віддати перевагу фарбі.


            Ідея мінімалізму диктує свої правила: прикрашати стіни ні до чого. Якщо все-таки голі стіни вам здаються неприйнятними, пожвавте їх: розвісьте великі сучасні авторські фотографії в легких металевих рамах (чорно-білий варіант переважно) або картини з абстрактним зображенням.


            Правильно підібране освітлення, як правило, є одним з найважливіших моментів у створенні інтер'єру. Для стилю хай-тек це важливо удвічі. Забудьте про класичні люстри, кришталеві підвіски, в квіткових мотивах, різноманітних ліхтариках і бронзі «з палацу». Численні вбудовані світильники у поєднанні з каскадом невеликих підвісних галогенних ламп - ось що вам зараз потрібно. Причому підвісити їх можна як на однаковому, так і на різному рівні. Головна умова: їх простота і легкість.


            Килим з традиційним класичним візерунком буде виглядати убого і смішно. Краще зупинити вибір на однотонних килимах або килимових покриттях. Особливо ефектні моделі з великим ворсом.


            Ви схильні до деякого епатажу? Тоді придбайте плед або покривало на диван аномального забарвлення, що імітує шкуру леопарда або зебри. Справжня шкура тварини відмінно прикрасить кімнату і зробить хайтековский інтер'єр домашнім. 
Ті, кому дозволяють кошти, можуть купити підлогові покриття, зшиті з шкурок тварин. Втім, особливо відданим шанувальникам Green Peace радимо звернути увагу на їх аналоги з штучного хутра. Ніщо не прикрасить інтер'єр у стилі хай-тек краще, ніж великий казковий акваріум з екзотичними мешканцями.


            Як ви думаєте, без якої речі навіть найстильніша і дорога обстановка в стилі хай-тек буде неповною? Правильно, без комп'ютера! Вам набридли похмурі штамповані сірі ящики? Купівля моніторів і системних блоків з кольорового пластику поки ще не набула в нашій країні масштабів національного виду спорту, але ці речі сьогодні набагато популярніші, ніж, скажімо, пару років тому. Монітор яскраво-червоного кольору, леопардового забарвлення або в горошок, ймовірно, зацікавить представниць слабкої статі. Чоловікам швидше за все сподобаються розкішні чорні або сині варіанти.


            Отже, вікова народна мрія - «Давай пофарбуємо холодильник в синій колір» - потихеньку починає реалізовуватися.

 

hay-tek-v-interere-1


            Хай-тек як і раніше залишається одним з актуальних стилів в дизайні житлових і громадських інтер'єрів. Цей стиль, що оформився в останній третині XX ст., Виник з дизайну промислових приміщень, де всі елементи обстановки підкоряються функціональному призначенню.


            Хай-тек - це стиль високих технологій, що відрізняється високоефективною, міцністю, практичністю і чудовим сучасним зовнішнім виглядом.


            В архітектурі та інтер'єрі хай-тек виражається переважно в стіклометаллічних конструкціях і переважно монохромної гами, активному використанні технічних новинок, а також запозичення з конструктивізму (домінуюча функціональність, відсутність декору, геометричність). Взагалі-то хай-тек в житлових інтер'єрах у чистому вигляді зустрічається досить рідко, набагато частіше він використовується в комбінаціях з іншими стилями, починаючи від "етніки" і закінчуючи неоклассикою. Створення такого інтер'єру стає навіть необхідністю, якщо в квартирі проживає родина з кількох людей, особливо різних поколінь.

Інтернет магазин Next-buy | Домашній текстиль, все для вікна, рушники, нижня білизна, жіночі сумочки, скатерти і серветки, пледи і ковдри
вул. Геологів,1 29019 Хмельницький, Україна
+3 (098) 158-14-02, +3 (095) 860-51-50, +3 (063) 198-54-92